(846)360411



info@dpjc.lt

2024-04-20

Drauge kuriame gėrį vaikams! Skirkite 1,2 % paramą DPJC!

2012-2014 Savanorystės patirtis Makedonijoje

Esu Simona Rauktytė.  Buvau EVS savanorė ir dalį savo patirties įgijau savanoriaudama jaunimo dienos centre „CreACTive“ Kavadarci mieste, Makedonijoje.

2012 metų rugpjūčio viduryje jau buvau susipakavusi daiktus ir su nekantrumu laukiau kelionės į Kavadarci miestą Makedonijoje. Makedonija man siejosi su Aleksandru Makedoniečiu, helenizmu ir vieta, kur gyvavo Antikos civilizacija. Man ši šalis atrodė labai tolima ir kaip jau minėjau, apie ją žinojau nedaug, todėl buvo labai smalsu susipažinti su šia šalimi ir jos žmonėmis.

Skopje (Mekedonijos sostinė) mane pasitiko dideli pietietiški karščiai ir draugiškas koordinatorės Aleksandros veidas. Važiuodami taksi iš Skopje į Kavadarci miestą pravažiavome įspūdingo dydžio Aleksandro Makedoniečio skulptūrą. Vėliau sužinojau, kad Aleksandras Makedonietis šioje šalyje
abai svarbus, o vardai Aleksandras ir Aleksandra patenka į pačių populiariausių vardų gretas. Sutemus atvykome į Kavadarcį. Įsikūriau bute, kuriame gyveno dar dvi savanorės. Visos mes savanoriavome jaunimo dienos centre “CreACTive“, kurio pagrindinis tikslas - neformalaus jaunimo švietimas. Atėjus rytui turėjau laiko susipažinti su Kavadarcio miestu ir su žmonėmis. Pats Kavadarcio miestas išsidėstęs slėnyje, o jį supa nuostabaus grožio aukšti kalnai. Stebino mane Makedonijos valiuta – Makedonijos denarai prie kurios teko priprasti ir pasukti galvą skaičiuojant: 1 litas atitinka maždaug 19 Makedonijos denarų. Taigi viskas parduotuvėse atrodė labai brangu. Teko priprasti ir prie iškabų ir visur kitur naudojamų rašmenų kirilicos. Makedonų kalba priklauso pietų slavų kalbų grupei ir šiuo atveju labai džiaugiausi, kad mokykloje mokiausi rusų kalbos.

Pirmą dieną praleistą Kavadarci, kaip ir dar daug dienų, buvo labai karšta, be vėjo ir be debesų, kurie atneštų atgaivą. Stebino mažų parduotuvėlių gausa ir šiltai bendraujantys žmonės, kurie prekiavo vynuogėmis, arbūzais, paprikomis pakelėse ir  turgavietėje. Stebino garsi šnekta ir žmonių ekspresyvumas, nors važiuodama į pietus to ir galėjau tikėtis.

Kavadarcio miestą supa vynuogynai, regionas garsėja vynuogynais ir vyno gamyba. Beveik kiekviena šeima gyvenanti Kavadarcyje turėdavo ir prižiūrėdavo savo šeimos vynuogyną. Todėl dažiausiai valgomas vaisius vasarą ir rudenį – vynuogės, kurių yra daug rūšių. „CreACTive“ centras įsikūręs dviejų aukštų rausvame pastate. Dienos centras vasarą dirba nuo 10 val. ryto iki 22 val. vakaro. Jaunimas, kuris rinkdavosi centre buvo labai draugiškas, ir labai šiltai bendravo. Pirmosiomis dienomis jaučiausi „lyg ne sava“, bet jau antrą savaitę vėl jaučiausi įprastai gerai.

Centre „CreaACTive“ tęsiau prieš tai pradėtą savanorio iš Belgijos veiklą – mokiau dukart savaitėje suaugusių žmonių grupes anglų kalbos (centras buvo skirtas jaunimui, bet jame mokėsi anglų kalbos vaikai ir suaugusieji). Su kitais savanoriais (mūsų savanorių centre buvo 8 ir priklausomai nuo laiko, šis skaičius keitėsi) organizuodavome įvairius renginius ir kiekvienam atvykusiam savanoriui reikėdavo (tekdavo garbė) pristatyti savo šalį. Aš buvau atsakinga už centro bibliotekėlę. Centre labai daug laiko praleisdavo bendraudami, žaisdami stalo žaidimus, žiūrėdavome filmus, diskutuodavome. Baigiantis dienai dažnai klausydavomės makedoniškos muzikos ir kartais šokdavome makedonų liaudies šokį „oro“.

Su kitais savanoriais gyvenome išnuomotame name ir gyvendami kartu turėjome galimybių susipažinti
su nacionalinėmis virtuvėmis, kultūriniais panašumais bei skirtumais, klausytis ir mokytis prancūzų, portugalų kalbų (šių šalių po du savanorius savanoriavo centre).

Savanorystė išmokė būti lankstesnei ir atviresnei kitoniškumui ir dar labiau išaugo noras pažinti kitas kultūras, šalis, žmones.

Savanorystės patirtis labai praturtino mane naujomis pažintimis ir draugais. Turėjau nuostabią galimybę susipažinti su Makedonų žmonėmis, kultūra, papročiais ir susipažinti su Kavadarcio miesteliu, kur gyvenau ir priklausiau aštuonis su puse mėnesio. Esu labai dėkinga už galimybę savanoriauti „CreACTive“, esu dėkinga už draugystes su sutiktais žmonėmis ir už visą patirtį, kurią įgijau savanoriaudama. Dėkoju ir siunčiančiai organizacijai „Dvasinės pagalbos jaunimui centrui“, be kurios nebūčiau nuvykusi į“CreACTive“. Fala mnogu (tai reiškia ačiū labai).

Simona Rauktytė