(846)360411



info@dpjc.lt

2024-04-20

Drauge kuriame gėrį vaikams! Skirkite 1,2 % paramą DPJC!

Gamta mus gydo

Gyslotis, kietis, kiaulpienė, dilgelė - piktžolės, kurias be gailesčio naikiname sode, tačiau net neįsivaizduojame kokios jos vertingos vaistažolės. Nežinojome ir mes, kol nesusipažinome su žolininke Janina Danieliene.

Rugsėjo pradžioje būrys DPJC savanorių ir darbuotojų vyko į sveikos gyvensenos mokymus Plungės r. Mokymai buvo netradiciniai, nereikėjo tik sėdėti ir klausyti. Viską galėjome išbandyti patys – rinkome, karpėme žoleles, mokėmes kaip jas reikia džiovinti, prižiūreti, degustavome arbatas.

Žolininke dalijosi išmintingais patarimais, pasidalino savo patirtirtimi. Kiekvienas įsitikinome, kad mus supanti augalija be galo paslaptinga ir gebanti daryti stebuklus, tik reikia noro pasidomėti ir tuo patikėti.

Keletas naudingų patarimų:
•  Obuolius ir obuolių sultis rekomenduojama vartoti 2 val. prieš valgį ir po valgio praėjus 4 val. Obuolys – vertingiausias vaisius, žievėje – 80 proc. vertingų medžiagų.  Taip pat vertingas griaužtuke esantis skystis (iš obuolio turi likti tik kotukas ir plėvelė prie sėklų).
•  Daržoves, vaisius augančius ant žemės paviršiaus geriau nemaišyti su po žeme augančiomis daržovėmis. Pvz. netinka vartoti kopūsto su morka, nes morka auga po žeme, o kopūstas virš žemės.
•   Ryte, tik atsikėlus, atsigerti mažais gurkšneliais drungno vandens.
•  Pusryčiams rekomenduojama valgyti košes, nes jos suteikia energijos, reguliuoja žarnyno veiklą.
•   Miškinis česnakas, pelkinė vingiorykštė, ramunelė, ajeras – turi antibiotikų savybių.
•   Braškių, žemuogių, serbentų lapai – turi daug geležies, valo skysčius iš organizmo, skystina kraują, mažina spaudimą.

Gera žinia ta, kad žolininkę Janiną galite sutikti trečiadieniais ir šeštadieniais ūkininkų turgelyje prie PC Akropolis, mugėse ir įvairių švenčių metu. Tai ne reklama, o puiki galimybe įsigyti kokybiškų žolelių sau ir artimiesiems.

VDC koordinatorė Lina